Jarní očistný týden - zhodnocení
V minulém týdnu jste si v rámci detoxikačního týdne u nás mohli k obědu vybrat veganská jídla. Byli jsme příjemně překvapeni Vaším zájmem, a proto zvažujeme, že do menu zařadíme bezmasá jídla. Chceme identifikovat Váš zájem, proto prosím věnujte několik minut svého času k vyplnění následujícího dotazníku - dotazník.
Jarní očistný týden organismu s Vitality:
Po – Čočková s ječnými kroupami.
Pohanka s pečenou mrkví, humusem a řeřichovými klíčky.
Út – Mrkvový krém se zázvorem.
Zeleninový guláš s fazolkami adzuki a kulatozrnnou rýží.
St – Květáková s tofu.
Červená čočka s jasmínovou rýží, růžičky napařené brokolice, pickles.
Čt – Zeleninová s červenou fazolí.
Quinoa s bulgurem a zeleninou, avokádem a řasou dulse.
Pá – Dýňový krém s dýňovými semínky.
Jáhly s pečenou zeleninou sypané konopným semínkem, naklíčené mungo.
Obecná doporučení pro jarní detoxifikaci organismu:
- Pijte dostatek kvalitní vody během celého dne (pravidelný pitný režim dokáže zázraky - slouží jak k potřebě pracovního režimu vnitřních orgánů, tak k odplavování spotřebovaných látek a metabolických zplodin, také umělých součástí nakupovaných potravin či polotovarů).
- Před jídlem je vhodné pít vodu s kvalitním jablečným octem.
- Pokud potřebujete pít k jídlu – pak zvolte teplý zelený čaj.
- Vynechte maso a mléčné produkty!
Co je tedy vhodné jíst?
1. Zeleninu – čím barevnější, tím lepší.
- Zelená listová zelenina navíc obsahuje vitamín E potřebný k ochraně jater.
- Cibule, fazole, růžičková kapusta – vysoký obsah metioninu a cysteinu – rovněž chrání játra.
- Zelená listová zelenina, rukola, růžičková kapusta, brokolice, květák, cibule, červená řepa, kapusta – poskytují tělu antokyany se silnou antioxidační schopností vůči tzv. volným radikálům, také tělu dávají řadu vitamínů a minerálních látek .
2. Mořské a sladkovodní řasy – v našich jídlech ochutnáte nori, dulse a wakame, doma můžete přidat např. sladkovodní chlorellu - jeden z nejčistších a nejlepších zdrojů důležitých vitamínů a minerálů (mají jich mnohonásobně více než běžná zelenina), bohatá na vstřebatelný vápník (mnohem více než mléko), také na zinek, hořčík, železo, jód, chrom atd., pomáhají organismu při rozpouštění tuku a hlenu.
3. Pohanka, jáhly, rýže, quinoa, luštěniny - ve výborné kvalitě, doplněné o oleje (nejlépe ořechový, konopný, olivový) a kvašenou zeleninu (pickles, chřest, avokado, česnek, ...).
4. Koření – zázvor, kurkumu, skořici, nať koriandru, petržele, celeru.
Bude Vám prima, uvidíte!